DELAVNICA

Radioamaterski dogodki, prireditve, predavanja, izleti, kaj je novega, zanimivi linki in še in še...

Moderatorji: S57D, s55o

DELAVNICA

OdgovorNapisal/-a s51wi » 07 Jun 2010, 07:23

Gradnja S53MV frekvencmetra

Včeraj je radioklub PROTEUS S59DEM s Postojne sodeloval pri organizaciji delavnice z društvom elektronikov slovenije.
Delavnica, gradnja Matjaževega frekvencmetra je potekala v Postojni od 09 do 19 ure.
Na delavnici je bilo prisotnih 25 ljubiteljev elektronike iz vse slovenije. Nekateri udeleženci so bili tudi radioamaterji,
saj ravno njim vrhunski frekvencmeter, kar Matjažev tudi je, pride največkrat v poštev. Matjaževih frekvencmetrov,
ki merijo skoraj do 5 GHz je bilo pripravljenih in oddanih lastnikom 50 kit kompletov in trenutni interes je še večji.
Udeleženci so svoj izdelek gradili z veliko vnemo in v veselje mi je bilo opazovati ta dogodek, ki je redkost pri nas.
Smatram, da bi to stvar morala podpreti tudi naša krovna organizacija ZRS, saj so tovrste zadeve včasih bile tesno
povezane z radioamaterstvom. Tehnična kultura nam je ob poplavi poceni kitajskih izdelkov vsem ušla z rok.
Ravno včerajšnja delavnica v Postojni je lep dokaz, da so ljudje še željni prijeti za spajkalo in si sami nekaj izdelati,
kar dokazuje prihod udeleženca celi iz Lendave.
Vrhunec srečanja pa je vsekakor bil obisk konstruktorja projekta Matjaža Vidmarja S53MV, ki je z videnim tudi sam bil
zelo zadovoljen.
Še nekaj me je prijetno presenetilo s to akcijo in to je solidarnost, ki se je pokazalo, ko eden od zainteresiranih ni
imel denarja za nakup kit kompleta zato so mu ostali darovali za tako željeni izdelek. Takšna solidarnost in pomoč
v stiski je danes redka zato sem ponosen, da se je to zgodil z našo akcijo. Želim, da bi tudi drugi pristopili, k
podobnim projektom saj tudi s tem dvigujemo ugled naše radioamaterske organizacije. Smatram, da sploh ni
pomembno, kdo je pobudnik podobnih projektov saj vsi strmimo k istemu cilju, to je ukvarjanje z elektroniko, radijem
ali vzpostavljanjem zvez, v tesni povezavi.

73 de Stojan, S51WI
s51wi

Re: DELAVNICA

OdgovorNapisal/-a s56zmu » 07 Jun 2010, 10:02

Prilagam par slik z včerajšnje delavnice.
Priponke
IMG_3873.JPG
(169.89 KiB) Še ni prenešeno
IMG_3878.JPG
(175.45 KiB) Še ni prenešeno
IMG_3876.JPG
(138.86 KiB) Še ni prenešeno
IMG_3871.JPG
(160.32 KiB) Še ni prenešeno
s56zmu

Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a S54Z » 07 Jun 2010, 14:07

Kar tako naprej, čestitke!
Je na voljo še kakšen kompolet za samogradnjo?

73, Bojan, S54Z
S54Z

OdgovorNapisal/-a s51da » 07 Jun 2010, 14:19

S54Z napisal/-a:Je na voljo še kakšen komplet za samogradnjo?

Zanima tudi mene!

73 de s51da
s51da

Kraj: Bohinj

OdgovorNapisal/-a s51wi » 07 Jun 2010, 14:41

Glede na veliko zanimanje, saj je že 20 novih kandidatov za frekvencmeter zgleda, da bo prišlo do
ponovitve delavnice. Priprava 50 kit kompletov ni enostavna zadeva in zahteva veliko dela.
Dosedanji kompleti so bili namenjeni članom društva elektronikov slovenije, ki imajo s svojim članstvom
določene popuste pri različnih trgovcih in obrtnikih. Na žalost radioamaterji s svojim članstvom v ZRS tega
nimamo, ker se ni našel še nihče, ki bi to lahko uredil. Upam, da bo novo vodstvo našlo skupni jezik z Daretom
S57UUD, ki ima precej izkušenj na tem področju pri društvu elektronikov slovenije.

73 de Stojan, S51WI
s51wi

OdgovorNapisal/-a S55WT » 07 Jun 2010, 20:21

Na žalost je prejšnje vodstvo ZRS reklo, da to ni v našem interesu in ne spada k našemu hobiju, tudi zato se je društvo elektronikov ustanovilo čisto mimo, če prav je v začetku interes s strani Darka in nekaterih bil. (To je moja interpretacija slišanega) Tako sem sedaj jaz in pa še marsikateri pač član v dveh društvih. Vsako društvo pa ima pač svoja pravila, ki se jih moraš držati in lahko sodeluješ tudi pri projektih....

73, Janko
Uporabniški avatar
S55WT

Kraj: Radenci JN86AP

OdgovorNapisal/-a s51wi » 08 Jun 2010, 06:26

Pozdravljen Janko, res je v tvojem postu veliko resnice. Na žalost pa se vsi radioamaterji preveč zanašamo na
vodstvo ZRS nezavedajoč se, da imamo sami največjo moč odločanja kaj bomo počeli in kaj ne. To moč
lahhko vsako leto pokažemo na konferenci, ki je najvišji organ naše organizacije, seveda se moramo pa
predhodno organizirat in uskladit v klubih in potem preko svojih delegatov s sprejemom sklepov na konferenci
dat naloge vodstvu ZRS. Vsako vodstvo mora spoštovat sklepe konference sicer ga na naslednji lahko zamenjamo.
Zato je Darko ubral napačno pot, ker se je pogovarjal z nekom od vodstva ZRS namesto da bi svoj predlog
preko delegata svojega radiokluba posredoval na konferenci, kjer bi se o tem odločalo in če bi konferenca
zavrnila takšen predlog potem bi rekli, da so bili radioamaterji proti konstruktorstvu.
Zdaj je kar je, upam da se da to še popravit v kolikor bomo izrazili željo po tem.
Tudi sam sem konstrukto in me to področje od vedno zanima, zato redno spremljam tudi forum društva elektronikov,
čeprav še nisem član (sam ne vem zakaj nisem), ker sem član mnogih društev. Podpiram pa to dejavnost, ki je tesno
povezana z radioamaterstvom, saj so včasih vsi radioamaterji bili prvo konstruktorji in šele nato, ko so si izdelali aparaturo
so šele bili tudi operaterji.
Ko me je član društva elektronikov Dare S57UUD ob obisku in ogledu prostorov našega kluba vprašal, če bi društvo
elektronikov lahko v naših prostorih organiziralo delavnico sem to brez odlašanja z veseljem sprejel, saj sam ne vidim
nobene razlike med nami in še vedno smatram, da bi morali delovati v okrilju ZRS, ker bi bilo za vse lažje in boljše.
Čas bo prinesel svoje, upam da v korist vseh ki se kakor koli ukvarjamo s tem zanimivim in koristnim hobijem.

73 Stojan, S51WI
s51wi

OdgovorNapisal/-a s55z » 08 Jun 2010, 07:48

Spoštovani,

Kot član prejšnjega vodstva sem za pobudo izvedel od Darkota šele po izvršenem dejstvu... ko je bilo društvo elektronikov že ustanovljeno. Nobenega uradnega dopisa ali širšega lobiranja ni bilo in pogovor s predsednikom disciplinske komisije po moje še ni pogovarjanje z vodstvom ZRS.

Osebno bi nekaj takšnega takoj z vsemi silami podprl. Moja ideja je celo bila, da bi obudili nekakšen ZRS laboratorij, ki bi skrbel za nabavo materialov in pripravo KIT kompletov in organizacijo delavnic. Tudi bivši predsednik se je s tem strinjal in celo pričel z organizacijo prostora za laboratorij na Lepem potu 6.

Nekaj težav se je pojavilo zaradi želje, da bi tudi konstruktorji lahko pridobili nekakšne razrede po opravljenem izpitu, vendar ne radioamaterskem, in iz tega je tudi najbrž prišlo do trditve, da ZRS noče elektronikov. Namreč v sedanja CEPT dovoljenja je težko stlačiti še konstruktorsko klaso brez radioamaterskega izpita.

Z Darkotom sem bil celo dogovorjen, da začne s pripravo serije člankov v CQ ZRS iz katerih bi na koncu sestavili priročnik Mala šola elektronike za radioamaterje, ki bi bil lahko tudi priročnik za konstruktorje. Zagotovil sem celo ilustratorja, vendar verjetno zaradi križanja interesov z Društvom elektronikov do realizacije ni prišlo...

Zelo upam, da bo tudi novo vodstvo imelo posluh za tehniko. Tudi z minimalnimi sredstvi in dobro voljo se da marsikaj narediti.
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s55z » 08 Jun 2010, 07:54

s51da napisal/-a:
S54Z napisal/-a:Je na voljo še kakšen komplet za samogradnjo?

Zanima tudi mene!

73 de s51da

Po zadnjih info moraš biti član Društva elektronikov, da sploh lahko naročiš KIT komplet... Zanima tudi mene. Čeprav imam tričetrt materiala zbranega, vedno nekaj manjka in takšna naprava je za radioamaterje res zlata vredna...
Zgleda, da se bom moral včlaniti še v en klub, hi...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s55o » 08 Jun 2010, 08:11

Lep pozdrav!

Sedaj se gre tule za kit komplete. Kot je bilo napisano, je potrebna včlanitev. Glede na fante in na njihovo znanje teh par evrov ni nič. Sva se o tem že pogovarjala s S57UUD in je pač potrebno biti član društva elektronikov. Nimajo pa samo enega zanimivega projekta, tako da se splača pogledati na njihov forum.

Politično temo glede tega zakaj ni društva elektronikov v ZRS, pa dajmo kje drugje. Dragan, če ne poznaš podatkov, potem menim, da raje ne ščiti nekaj, kar ne poznaš - lahko se ponovno opečeš.

Čestitke Društvu elektronikov za kot vedno veliko udeležbo in želim veliko uspehov naprej (Darkotu pa mirne živce pri zlaganju ponovnih 50 kompletov :) in vrečk od Mladinske knjige).

lp
Boštjan S55O
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76gh

OdgovorNapisal/-a s57uud » 08 Jun 2010, 09:42

s51wi napisal/-a:Zato je Darko ubral napačno pot, ker se je pogovarjal z nekom od vodstva ZRS namesto da bi svoj predlog preko delegata svojega radiokluba posredoval na konferenci, kjer bi se o tem odločalo in če bi konferenca zavrnila takšen predlog potem bi rekli, da so bili radioamaterji proti konstruktorstvu.

Najprej moram povedati, da o takih stvareh ne odloča samo Darko. Druga stvar, ki vam mora biti jasna je to, da je skupina ljudi, ki smo kasneje ustanovili društvo iskala primeren način združevanja interesov in svoje mesto v tej naši državi. Najprimerneje in najbolj logično se nam je torej zdelo, da bi se organizirali kot konstruktorska sekcija ZRS. To je bil tudi razlog prvih pogovorov. Ker pa je bil rezultat le teh tako zelo negativen si seveda nadaljnjih problemov nismo želeli. Vključevanje se nam je zdelo smiselno, saj bi na ta način rešili, če več ne pa vsaj računovodski del dela. Po pogovorih smo videli, da bi si s tem nakopali precej več nevšečnosti, kot pa bi prineslo dobrega računovodstvo. To je glavni razlog, da do nadaljnjih pogovorov ni prišlo.
Še vedno pa se naši člani lahko vključijo v radioklube, kjer jih bodo že znali ponucati, kot je bilo mnenje na prvem pogovoru.

Če kdo meni, da je to, da društvo ni del ZRS napaka, potem jo gre pripisati prejšnji vladi ZRS in načinu razmišljanja takrat eminentnih članov ZRS. Če pa kdo meni, da je napaka to, da je društvo samostojno naj povem, da je članarina društva 30 € za člane in 10 € za dijake, študente in invalide. S tem in izključno s tem denarjem delamo to kar lahko. In tega je kar nekaj. Obremenjeni s 25 k € negative tega prav gotovo nebi mogli.
Vsi, ki menite, da bi lahko kakorkoli prispevali k takemu gibanju ste vabljeni v društvo, saj društvo ne izključuje nobenega članstva v drugih društvih. Še več, želimo sodelovati povsod kjer se karkoli pozitivnega dogaja, a hkrati hočemo biti samostojni zato, da se lahko od slabih dogajanj distanciramo.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a s55m » 08 Jun 2010, 20:18

Kaj naj še dodam, da bo volk sit in koza cela?
Imamo sekcije za SOTO, imamo SCC in še mnogo tega. In ob tem imamo tudi društvo elektronikov, v katerem je veliko število radioamaterjev.
To, da se nihče ni dogovarjal za popuste pri trgovcih za ZRS pa ni čisto res. Jaz sem se. Ampak najprej krpamo luknjo, ki nam bo omogočila, da bomo sploh lahko delovali normalno.
Način, na katerega je bil sestavljen ta zgoraj omenjeni kit ni enostavno ponovljiv, saj so bile določene komponente pokrite s strani sponzorja, ki ga ne bomo imenovali. Če bi bilo teh kitov 400, se to verjetno ne bi izšlo.
Nihče pa nas ne omejuje, da smo lahko člani petnajstih društev, tako doma, kot v tujini. Sam plačujem članarino ZRS,HRS, Društvu elektronikov, Društvu starodobnikov, pa še kaj bi se našlo.
Konec koncev smo tudi radioamaterji del elektronik.si in je popolnoma vseeno, na kakšen način.
Predvsem hvala Darku in ostalim, za voljo željo in trud, saj ne glede na organizatorja skupinskega projekta predstavljajo ZRS.
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a s51wi » 09 Jun 2010, 06:57

Zelo uspešna delavnica je za nami. Ravno danes sem prejel navodila za nov ATNC od radioamaterja Matjaža Vidmarja, kar
kaže, da je Matjažev projekt pri koncu in bo treba nekaj naredit.
To pomeni, da bo potrebno posodobit celotno packet radio omrežje na območju celotne Slovenije in tega ni malo.
Velika škoda bi bila, če to ne izkoristimo, ker nam bo služilo za vse vrste komunikacije in oživilo naš sedanji
radioamaterski sistem brezžičnega omrežja, ki ga imamo in ki predstavlja tudi v smislu civilne zaščite velik potencial,
ki ni odvisen od drugih sistemov.
Predlagam, da iskoristimo vsa znanja, ki smo se jih naučili tudi z omenjeno delavnico in pristopimo k pripravi kit
kompletov za ATNCje, ker bo tega lahko zelo veliko.
Predlagam, da izkoristimo S57UUD, Dareta, ki ima na tem področju ogromno izkušenj in se lotimo skupno novega projekta,
dokler ima še vokjo in energijo.
To bo velik zalogaj za vse, obenem pa je to tudi nov izziv in nove izkušnje.
Radioamaterji, ljubitelji elektronike, združimo se, s skupnimi močmo smo močnejši in učinkovitejši.

73 Stojan
s51wi

OdgovorNapisal/-a s53zo » 09 Jun 2010, 07:21

Stojan,

podpiram tvoj poziv. V Prekmurju bomo vsekakor nadgradili obstoječe postojanke.

Do UKV srečanja v Nemčavcih (21.8.) je ravno dovolj časa da se kaj pripravi. V našem radioklubu S59DBC/S53M vam bomo kot organizator tega srečanja sigurno stopili naproti.

73
Simon, S53ZO
Uporabniški avatar
s53zo

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a s56g » 09 Jun 2010, 10:51

Hoj,

Sem zraven :) ! Takoj, ko bo pripravljen "seznam sestavnih delov" bi lahko pomagal(i) . Načinov je kar nekaj ...
tudi Darkota bi veljalo razbremeniti kakšnih logističnih procedur.

Zberimo tudi ideje o uporabi takega prenovljenega omrežja, fantje in dekleta! :)

73 de tom*/s56g
K2 #3719 ... http://www.s56g.net ... http://aprs.hamradio.si (s50aop.ampr.org)
s56g
LEA Admin

Kraj: Nova Gorica, JN65TW

Naslednja

Vrni se na Novice in Dogodki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost