Gradnja S53MV frekvencmetra
Včeraj je radioklub PROTEUS S59DEM s Postojne sodeloval pri organizaciji delavnice z društvom elektronikov slovenije.
Delavnica, gradnja Matjaževega frekvencmetra je potekala v Postojni od 09 do 19 ure.
Na delavnici je bilo prisotnih 25 ljubiteljev elektronike iz vse slovenije. Nekateri udeleženci so bili tudi radioamaterji,
saj ravno njim vrhunski frekvencmeter, kar Matjažev tudi je, pride največkrat v poštev. Matjaževih frekvencmetrov,
ki merijo skoraj do 5 GHz je bilo pripravljenih in oddanih lastnikom 50 kit kompletov in trenutni interes je še večji.
Udeleženci so svoj izdelek gradili z veliko vnemo in v veselje mi je bilo opazovati ta dogodek, ki je redkost pri nas.
Smatram, da bi to stvar morala podpreti tudi naša krovna organizacija ZRS, saj so tovrste zadeve včasih bile tesno
povezane z radioamaterstvom. Tehnična kultura nam je ob poplavi poceni kitajskih izdelkov vsem ušla z rok.
Ravno včerajšnja delavnica v Postojni je lep dokaz, da so ljudje še željni prijeti za spajkalo in si sami nekaj izdelati,
kar dokazuje prihod udeleženca celi iz Lendave.
Vrhunec srečanja pa je vsekakor bil obisk konstruktorja projekta Matjaža Vidmarja S53MV, ki je z videnim tudi sam bil
zelo zadovoljen.
Še nekaj me je prijetno presenetilo s to akcijo in to je solidarnost, ki se je pokazalo, ko eden od zainteresiranih ni
imel denarja za nakup kit kompleta zato so mu ostali darovali za tako željeni izdelek. Takšna solidarnost in pomoč
v stiski je danes redka zato sem ponosen, da se je to zgodil z našo akcijo. Želim, da bi tudi drugi pristopili, k
podobnim projektom saj tudi s tem dvigujemo ugled naše radioamaterske organizacije. Smatram, da sploh ni
pomembno, kdo je pobudnik podobnih projektov saj vsi strmimo k istemu cilju, to je ukvarjanje z elektroniko, radijem
ali vzpostavljanjem zvez, v tesni povezavi.
73 de Stojan, S51WI