Radioamaterski tecaj in izpit za A in N razred

Radioamaterski dogodki, prireditve, predavanja, izleti, kaj je novega, zanimivi linki in še in še...

Moderatorji: S57D, s55o

Radioamaterski tecaj in izpit za A in N razred

OdgovorNapisal/-a s56wan » 09 Nov 2007, 16:29

Slika
Zadnjič spremenil s56wan, dne 15 Nov 2007, 15:10, skupaj popravljeno 1 krat.
s56wan

OdgovorNapisal/-a S56JL » 09 Nov 2007, 19:13

Lep podzrav!

Prvo naj se opravičim, če nebi smel pisati v temo ampak me zanima par stvari.
Razmišljam, da bi se prijavil na tečaj za radioamaterja, ampak ne vem za kateri razred. Ker ne vem kakšna je razlika med A in N razredom. Nekaj sem sicer gledal po spletni strani(pogoji ipd.) ampak nerazumem čisto ali se razreda razlikujeta samo glede moči oddajanja, ali tut po ferkvencah.

Za odgovore se Vam zahvaljujem.

Lp, Grega
S56JL

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a S57XX » 09 Nov 2007, 19:30

LP Jure
S57XX

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a S56JL » 09 Nov 2007, 23:13

Sem si prebral to, tudi vrašanje, pogoje ipd., ampak mi še vedno ni jasna razlika med A in N razredom. En starejši radioamater mi je rekel da je je ena razlika v tem, da imaš v A tudi Morsejevo kodo?tega jaz ne potrebujem zaenkrat. Razbral sem tudi eno razliko si je v moči oddajanja?
Vbistvu se samo zanima če z N razredom lahko upravljam na 2m ter 70cm bandih?

Lp, Grega
S56JL

OdgovorNapisal/-a s53al » 10 Nov 2007, 00:59

GregaAntlej napisal/-a:Sem si prebral to, tudi vrašanje, pogoje ipd., ampak mi še vedno ni jasna razlika med A in N razredom. En starejši radioamater mi je rekel da je je ena razlika v tem, da imaš v A tudi Morsejevo kodo?tega jaz ne potrebujem zaenkrat. Razbral sem tudi eno razliko si je v moči oddajanja?
Vbistvu se samo zanima če z N razredom lahko upravljam na 2m ter 70cm bandih?

Lp, Grega

Lahko :D

L.p Aleš
s53al

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a S56CT » 10 Nov 2007, 03:44

Pozdravljen Grega!

Razlika je v tem, da ima razred A priznano CEPT (mednarodno) licenco s katero lahko uporabljaš radijsko postajo tudi v tujini (v državah podpisnicah CEPT-a). Poleg tega razred A dovoljuje uporabo večje oddajne moči (1500 W) za razliko razreda N kjer je moč omejena na 100W, kar si ugotovil že sam.

N razred je namenjen predvsem mlajši populaciji - osnovnošolcem.

CW (telegrafija) ni pogoj za pridobitev niti A niti N razreda.

Fante iz Maribora, ki organizirajo tečaj dobro poznam in prepričan sem, da vam bodo pripravili odličen tečaj.

Ne oklevaj in se hitro prijavi na tečaj in izpit za A razred!

Se slišimo na frekvencah, ko dobiš svoj klicni znak!
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/
S56CT
S5 RPT Manager

Kraj: Sevnica

OdgovorNapisal/-a s56wan » 10 Nov 2007, 10:55

Hoj Grega,

bistveno razliko med A in N razredom "kaj lahko in kaj ne" bos najbolj pregledno videl v naslednjem dokumentu v 4. clenu:
http://www.zrs.si/files/PUARP2006.pdf .
Drugace pa so ti fantje ze itak vecinoma odgovorili.
Predlagam, da se v sredo oglasis na prvem terminu, kjer bodo v uvodnem govoru predstavljene razlike in potem se bodo kandidati in kandidatke (bodo vsaj dve hi) lazje odlocili za kateri razred se bodo odlocili. Seveda, se lahko oglasijo tudi vsi ostali kandidati, ki se se niso dokoncno odlocili, da bi se pridruzili temu zanimivemu konjicku-radioamaterstvu.

Lp
Andrej-S56WAN
s56wan

OdgovorNapisal/-a S56JL » 10 Nov 2007, 11:04

Najlepša hvala vsem. V primeru da nebom mel ob sredah kakšnih vaj iz faxa(ker nam jih radio dajo v popoldanskih urah) se oglasim 100% da vidim kak je na stvari.

Lp, Grega
S56JL

Radioamaterski tečaj

OdgovorNapisal/-a S56WBV » 10 Nov 2007, 14:31

Dragi kandidati,

v nadaljevanju bom poskusil odgovoriti na zastavljena vprasanja in podrobneje razloziti nacrtovane aktivnosti v okviru tecaja za radioamaterski izpit.

1. Zanima me urnik tecaja.

Tecaj se bo odvijal v sredinih terminih med 17. in 20. uro na Fakulteti za elektrotehniko, racunalnistvo in informatiko v Mariboru. Prostor bomo dolocili naknadno glede na stevilo udelezencev, prvic, 14. 11. 2004, pa se dobimo pred laboratorijem LUMEN v novi stavbi, ki jo imenujemo G2. Nacrtujemo 5 terminov za tecaj + en termin za izpit. Tako bi zakljucili se pred prazniki.

2. Kaksni so stroski tecaja?

Udelezba na tecaju je brezplacna. Vendar to na zalost ne pomeni, da je celoten postopek pridobitve klicnega znaka in radijskega dovoljenja brez stroskov. Stroski so torej odvisni od vec zadev. Naj poskusim pojasniti.

Tecaj je priprava na izpit, ki se izvede ipred izpitno komisijo, ki jo na na predlog Zveze radioamaterjev Slovenije (ZRS) imenuje direktor Agencije za posto in elektronske komunikacije (APEK). Pogoj za pristop k izpitu je clanstvo v radioklubu. Letna clanarina za Radioklub Student S59DXX je 10 EUR. Pristop k izpitu stane 12,50 EUR.

Posameznik pa je lahko tudi clan ZRS. S clanstvom v ZRS pridobi dodatne ugodnosti, ki so izven konteksta tega pisanja in jih bomo podrobneje razlozili na prvem srecanju. Clan ZRS, ki uspesno opravi izpit, dobi v dar Prirocnik za radioamaterje (redna cena je 20 EUR). Clanstvo v ZRS je 31 EUR. Za potrebe tecajnikov bomo zagotovili 20 do 30 prirocnikov.

Radioamatersko dovoljenje izda APEK na zahtevo radioamaterja, ki je uspesno opravil izpit. Stroski pridobitve radioamaterskega dovoljenja so 10.64 EUR.

Naj povzamem z izracunom stroskov za dva najbolj verjetna primera:

1. Kandidat se vclani v ZRS (prirocnik dobi za darilo od ZRS)
- Clanarina ZRS + S59DXX = 41 EUR
- Izpit = 12,50 EUR
- Izdaja dovoljenja = 10,65 EUR
-------------------------------
Skupni stroski: 64,15 EUR

2. Kandidat se vclani samo v izbrani radioklub (upamo da v S59DXX)
- S59DXX = 10 EUR
- Izpit = 12,50 EUR
- Izdaja dovoljenja = 10,65 EUR
-------------------------------
Skupni stroski: 33,15 EUR
Skupni stroski ob nakupu prirocnika: 53,15 EUR

V kolikor bi prirocnik kupilo vsaj 10 kandidatov, ga ZRS ponuja po znizani ceni - 14,50 EUR.

Dodatne informacije najdete na spletni strani Zveze radioamaterjev Slovenije:
http://www.hamradio.si//index.php?optio ... 7&Itemid=1

3. Ali dobim s tem tecajem in izpitom klicni znak ter dovoljenje za oddajanje na VHF bandu (2m band)

Da. Glej tudi odgovor na vprasanje stevilka 2 in 4. Splosni akt o pogojih za uporabo radijskih frekvenc, namenjenih radioamaterski in radioamaterski satelitski storitvi najdete na http://www.zrs.si/files/SUARF_117_04.pdf

Priporocam tudi pregled pogojev za uporabo amaterskih radijskih postaj, ki ga najdete na http://www.zrs.si/files/PUARP2006.pdf

4. Zanimam se za ta tečaj, vendar mi ni čisto jasno kaj se bomo tam naučili in glede končnega testa, ki bo. Ali bomo potem dobili kakšno potrdilo ali kaj?

Potrdilo o opravljenem tecaju ne nameravamo izdajati, saj je to samo priprava za izpit. Po uspesno opravljenem izpitu, pa se lahko zaprosi za radijsko dovoljenje. V kolikor bi komu taksno potrdilo prislo prav, ceprav v tem trenutku res ne vidim kje, pa naj pove in bomo razmislili.

Se nekaj o razredih:

Razred N: manj zahtevna znanja določena s predpisano učno snovjo v skladu z dokumentom CEPT, ERC Report 32.

Razred A: znanja določena s predpisano učno snovjo, ki je skladna z dokumentom CEPT, T/R 61-02 (HAREC - Harmonised Amateur Radio Examination Certificates)

Poskusili bomo obdelati cim vec tem iz kriterijev za opravljanje izpitov za radioamaterje - http://www.zrs.si/files/kriteriji.pdf - in s tem pripraviti kandidate za opravljanje izpita za razred A.

Za delo v tujini potrebujete mednarodno dovoljenje CEPT (Conference of European Postal and Telecommunications Administration Collection). To dovoljenje se lahko izda samo radioamaterjem, ki so opravili izpit za razred A! S tem pridobite dovoljenje za delo v vseh drzavah, ki so podpisnice sporazuma CEPT - seveda po njihovih nacionalnih pravilih. Vec o temu na tecaju, tisti bolj radovedni, pa lahko preberete dokument "CEPT Radio License", ki ga najdete na http://www.ero.dk/documentation/docs/do ... TR6101.PDF

Seznam drzav podpisnic najdete na http://www.arrl.org/FandES/field/regula ... -list.html

73 de S56WBV
S56WBV

Kraj: Celje, JN76pf

OdgovorNapisal/-a S56JL » 12 Nov 2007, 15:29

Hvala za izčrpne informacije.

Zanima me še samo če velja stari priročnik al je potrebno imeti novega?Saj starega imam na voljo, in mi zato ni novega za kupovat.

Se vidimo v sredo :)

Lp, Grega
S56JL

OdgovorNapisal/-a s55o » 12 Nov 2007, 16:33

Grega potrebuješ nov priročnik!

Stari je bil na voljo v PDF..novega pa ni... (lahko pa bi a ne :) *ideja*.

lp
Boštjan
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76gh

OdgovorNapisal/-a S56JL » 12 Nov 2007, 16:40

Aha.

Sj vem da bom v sredo zvedel samo vseeno me zanima :) bodo tam na izposojo ali samo za nakup?

Lp, Grega
S56JL

OdgovorNapisal/-a s55z » 12 Nov 2007, 20:14

Preberi zapisnik 4. seje UO. ZRS bo klubom posodila Priročnike in jih vsem tečajnikom, ki bodo opravili izpit tudi podarila...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

Bravo Ženkotovi nasledniki!

OdgovorNapisal/-a s57uw » 13 Nov 2007, 09:04

Kakor v naslovu , ponavljam čestitko vsem za ta tečaj !
Marsikdo se bo vprašal zakaj omenjam prof/ing Ženkota prav iz takratne višje tehnične šole,sedaj menda te fakultete.
Predvsem zato , ker je bil Ženko(še imena ne vem-demenca), vrhunski radio amater da ne govorim strokovnjak, še posebej pa pripravljen vedno pomagati vsakemu na kakršna koli tehnična vprašanja, kakor tudi če si rabil kakšen poseben element.VTŠ je marsikaj imela za lab. delo, kar je takrat davno bilo zelo težko kupiti.Prav tako je bil pa gonilna sila v mariborskem radio amaterizmu, ko smo zelo dosti gradili in ne predvsem kupovali aparature.
Tudi vsem tečajnikom želim polno uspehov !
Albert T9 / S57UW
s57uw

Kraj: Velika Polana

OdgovorNapisal/-a s55s » 13 Nov 2007, 09:15

S56WAN - daj sliko pomanjšaj, da ne bo potrebno skoraj za pol ekrana "šibat" sem in tja. So zanimive teme, samo neznosno za branje.
Dokler QSL karta ni napisana in odposlana, zveza ni končana!
QSL karto sprejeti je pravica, poslati jo, je pa DOLŽNOST vsakega dobrega operaterja!
Don't talk about CW, just do it!
http://www.qrz.com/db/s55s
Member of S59GCD Lasko
Uporabniški avatar
s55s

Kraj: JURKLOŠTER JN76QC34DK

Naslednja

Vrni se na Novice in Dogodki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov