Pozdravljeni z mednarodne vaje IDASSA 2007, ki se odvija v okolici Zadra.
Na vajo, ki se je začela pred nekaj urami je RS Slovenija v pomoč Republiki Hrvaški že v soboto poleg RKB enote napotila tudi potapljače ter podporo tem dvem enotam (logistik+dva vezista) ter seveda poveljstvo.
Stacionirani smo v kampu Soline - Biograd na moru z ostalimi pripadniki enot iz 17 držav.
Skratka zakaj smo tu?! Območje Zadra je prizadel potres, prišlo je do iztekanja nevarne snovi (stiren), potopila se je ladja, teroristi pa so za povrh ugrabili letalo.
Zveza z S5 prek radioamaterskih frekvenc je bila vzpostavljena takoj po prihodu v kamp. Zaradi pozne ure prihoda sva z Branetom, S57C, uporabila samo echolink prehod v Šibeniku. Branetu sem posredoval poročilo, katerega je natipkal in poslal prek interneta v Center za obveščanje RS.
Včeraj dopoldne sem s pomočjo potapljača, ki je tudi dober plezalec po drevju, uspel razpeti HF multiband dipol med dvemi borovci, na višini približno 7m od tal. Antena dela solidno, samo na 7 MHz, kjer bi bilo najbolj primerno za zvezo z S5 imam slab SWR. Takoj po postavitvi sem s pactor II in winlink programom prek strežnika v Belgiji poslal poročilo v CORS. 26 kBje pošiljalo cca. 4 minute, hi. Poveljnik je bil presenečen, da je pošiljanje maila uspelo in rekel, da sedaj vidi zakaj nas URSZR potrebuje in nam nakazuje denar, hi.
Od včeraj zvečer deluje tudi že WLAN internet mreža katero so nam zagotovili Hrvati, zato smo večerno poročilo že poslali prek klasičnega interneta.
Službene zveze delujejo brezhibno. S kolegom sva postavila stolp in GP anteno in preprogramirala cca. 23 postaj na hrvaške frekvence. Delujemo v simpleks načinu, od avstrijskega support teama pa smo dobili tri postaje, ki delujejo prek repetitorja na hribčku otoka Pašmana.
Obiskali so me že tudi 4 radioamaterji, dva sta zaposlena na DUZS - (Državna uprava za zaštitu i spašavanje RH) 9a5ex in 9a2r ter tehnika za zveze pri MUP 9a4ml ter 9a2hw.
V sredo bodo imeli v kampu predstavitev radioamaterske dejavnosti. Za kratek čas se jim bom pridružil in predstavil ZRS ter opremo, ki jo imam s sabo. Sekretar ZRS mi je dostavil tudi nekaj promocijskega materiala ZRS, ki ga bom podelil obiskovalcem stojnice.
73 de 9A/S50ARO/P
P.S. Prek APRS-a je bila zadnja oddana lokacija v bližini Benkovca, tu omrežja ni. Pot lahko vidite tu http://www.db0anf.de/app/aprs/stations/mobile-S50aro-9 ali http://www.db0anf.de/hamweb/aprsdb/show ... hmovements
Večinoma sem dosegljiv na echolinku v Šibeniku - NODE: 248019.