S50ARX CW Skimmer cluster

Radioamaterski dogodki, prireditve, predavanja, izleti, kaj je novega, zanimivi linki in še in še...

Moderatorji: S57D, s55o

S50ARX CW Skimmer cluster

OdgovorNapisal/-a S52X » 26 Nov 2010, 00:47

Pozdravljeni!

Zgodba je nekoliko dolga, a bom v nekaj odstavkih predstavil nastanek S50ARX CW Skimmer clustra.

Z razvojem SDR sprejemnikov je nastal danes zelo popularen program CW Skimmer avtorja VE3NEA. CW Skimmer je program kateri zna dekodirat telegrafijo. Če ga uporabimo s klasično KV postajo s pasovno širino nekaj kHz, nam bo vse signale, ki jih sliši prikazal na njegovem bandmap-u. S sposobnostjo SDR sprejemnikov istočasnega "opazovanja" do 192 KHz (odvisno od zvočne kartice) določenega frekvenčnega spektra in uporabe CW Skimmerja lahko praktično nadzorujemo cel telegrafski segment bilo katerega frekvenčnega področja. V programu je tudi vgrajen telnet server, kar pomeni da namesto na njegovem bandmap-u, lahko dobimo detektirane telegrafske signale v našem priljubljenem dnevnik programu v obliki DX spotov kot so na DX clustrih. Ker pa ponavadi dnevnik programi omogočajo samo eno telnet povezavo, ne moremo bit istočasno povezani na klasičen DX Cluster in na CW Skimmer. To je sicer mogoče z uporabo tretjega programa, ampak je slednji nekoliko neroden za klasičnega uporabnika. V izogib takim tegobam je nastal S50ARX DX Cluster, kateri ima poleg povezav z različnimi DX Clustri tudi povezavo z lokalnim CW Skimmer Server-jem. Namen S50ARX Clustra je spajanje DX Cluster spotov in lokalnih CW Skimmer spotov s telnet dostopom kot smo uporabniki vajeni.

Skimmer Server je aktiven na 160m, 80m, 40m, 30m, 20m, 15m in 10m področjih istočasno. V planu je še 6m in 4m.

Dostop je urejen čez internet na naslovih s50arx.hamradio.si port 7300 (telnet://s50arx.hamradio.si:7300) in s50arx.homeip.net port 7300 (telnet://s50arx.homeip.net:7300). V planu je tudi WEB vmesnik in povezava čez packet omrežje.

Ob prvi prijavi bo S50ARX zahteval vaše ime in QTH. Dodatno se lahko vpiše še lokator in zemljepisno širino in dolžino. Za vse nadaljne prijave bo S50ARX vprašal samo za vaš znak. Odjavite se s črko "Q" in potrdite z "Enter". Nekaj nekaj o tem lahko preberete tudi v tretji številki letošnjih SCC Novic.

Ukaze dobite na naslovu: ftp://ftp.ab5k.net/ArCluster/Docs/AR-Cl ... ummary.pdf

Podrobna navodila so na: ftp://ftp.ab5k.net/ArCluster/Docs/AR-Cl ... Manual.pdf

Če sem bil do sedaj nejasen, pa lahko preprosteje povem zakaj je ta škatla luštna... Nekdo nekje kadarkoli pokliče CQ ali TEST v telegrafiji... in že je spot na S50ARX clustru s podatkom o jakosti signala... še prej, ko ga nekdo naredi in spotira na klasičen način. Tako boste lahko kdaj prehiteli in DX naredili še preden bo gužva delala nered na TX frekvenci ali pa se le preprosto igrali s tem, kako vam antena nese do primorske in to ne samo na par frekvencah skoraj kjerkoli..

Mnenja, komentarji ter donacije so dobrodošli ;)
73s de S52X Tadej
S52X

Kraj: N.Gorica

Re: S50ARX CW Skimmer cluster

OdgovorNapisal/-a S53F » 11 Dec 2010, 23:29

Čestitke Tadej, zadeva dela super. V logger32 sem nastavil povezavo na s50arx in spoti letijo lepo. Še bom testiral zadevo, samo v kontestih bo treba spremenit kategorijo v xtreme. Hi
73 de Vinko, S53F
Uporabniški avatar
S53F

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a S53F » 11 Dec 2010, 23:47

Po prvem cq-ju na 80m me je takoj spotiral in tudi na točni frekvenci.
73 de Vinko, S53F
Uporabniški avatar
S53F

OdgovorNapisal/-a S52X » 12 Dec 2010, 17:56

Vinko živ,

načeloma Skimmer spotira vsakih 10 minut, pod pogojem da ne zamenjaš frekvence. Nekaj je težav s hitrostjo telnet strežnika v ARC softwerju, v velikih CW tekmovanjih pri ogromni masi spotov, tako da občasno moram ponavljajoče se spote nekoliko filtrirat na cca. 30 min. Med letošnjim CQ WW CW je v soboto sproduciral skoraj 60.000 spotov. Če koga zanima lahko pošljem bazo Skimmer spotov.

Teden pred letošnjim CQ WW CW smo uspeli postaviti 2x50m Double Extended Zeep anteno na 30m visok dimnik v Vrtojbi. Ne glede na to, da je v industrijski coni QS1R kar dobro sliši. Poskusi malo poslušat različne spote, jaz nisem vidu bistvenih razlik z radiju cca 200km. V coni I4 je še vedno zelo uporaben.
73s de S52X Tadej
S52X

OdgovorNapisal/-a s52w » 28 Feb 2011, 07:00

Sicer malo pozno toda vseeno - Čestitke in MNI TNX tudi iz moje strani vsem zaslužnim za S50ARX.
Z njegovo pomočjo sem oddelal nekaj tekmovanj in bil zelo presenečen kaj vse sliši. Od doma uporabljam trap dipol za 80 in 40m in rotary dipol za 20,15 in 10m. Vse skupaj je visoko 10m AGL. Res da ni neki strašni antena set-up, ampak za mojo LP contest rekreacijo povsem dovolj . Tudi tisti v našem koncu, ki uporabljajo boljše antene so se zamislili nad svojim sprejemom, odkar uporabljajo S50ARX :) .
Zanima me koliko uporabnikov je lahko naenkrat konektiranih?
Sedaj v S5 potrebujemo samo še dober WEB SDR. Iz zaupnih virov pa sem izvedel, da se tudi na tem področju nekaj premika… 8)

73 TNX Damjan – S52W
s52w

OdgovorNapisal/-a S52X » 28 Feb 2011, 13:35

Damjan živ,

za S50ARX skimmer clustrom stoji software AR cluster ver 4.4.30 avtorja AB5K, ter v ozadju Skimmer Server. Zgornja meja števila uporabnikov mi ni znana, ampak podobni sistemi kot so pri K3LR, K1TTT,... imajo dnevno nekaj 10 uporabnikov, kar na S50ARX niti za tekmovanja ni videt, tako da je še precej rezerve.

Trenutna verzija 4 je bila v osnovi napisana cca. 10 let nazaj in je takrat zadoščala potrebam. Ob uveljavitvi CW Skimmerja smo z serijo "zvijač" tudi verzijo 4 spravili v delovanje z Skimmerjem, kateri generira tudi do nekaj 10 krat več spotov od običajnih človeških spotov. Tale kombinacija kar lepo deluje, ampak je zadeva v glavnem postala prepočasna ob večjih obremenitvah, zato delamo na novi ver. 6. ARC6 verzija je popolnoma nov program, napisan v zadnji tehnologiji ter pisan na kožo delu z več Skimmerji. Beta verzija se že testno vrti na S50ARX stroju in rezultati so presenetljivi. V kratkem bom objavil nove številke vrat za testiranje.
73s de S52X Tadej
S52X

OdgovorNapisal/-a s53v » 28 Feb 2011, 17:55

Sam sem v CQ WW 160 poizkusil delo s S50ARX CW Skimmer cluster-jem v povezavi s SDR sprejmnikom v IF sprejemnika ter CW Skimmerjem in moram reči, da je bil prvi vtis enkraten. Program sam dekodira množico postaj,ki jih dejansko slišimo na svoji lokaciji. Vse kar potem še preostane operatorju je : LEVI CLICK, DESNI CLICK ter ENTER in zveza je v logu.Tako lahko samo s pobiranjem in 100W delaš tudi 120 zvez na uro četudi si gluh !!!! . Posebno če program že sam določi zono počneš samo LEVI CLICK, DESNI CLICK ter ENTER. Vse kar se ti lahko slabega zgodi je, da te nekdo "zajebe" s raportom 569 namesto 599 ,sicer vse opravi računalnik .Sicer genialna tehnična rešitev in prav lepo se je igrati z pobiranjem,ker vsak "pade" po prvem pozivu ampak sprašujem se,kje je tukaj človeški faktor.????? :roll:

73 S53V
janez
s53v

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a S58M » 28 Feb 2011, 20:05

Pozdrav!

Janez, zato pa imaš v vsakem tekmovanju tudi kategorijo unassisted, tako, da lahko delaš zveze dejansko brez pomoči robota, HI... Tudi sam uporabljam navedeni skimmer, ker večino tekmovanj, ki jih oddelam, izberem kategorijo "assisted". Do sedaj se mi je pokazal kot zelo dober, ker si dejansko na vsaki postaji prvi v vrsti in ti rate lepo narašča.

Obema akterjema še naprej želim obilo uspeha.

73 Dare S58M
JN76ID
S58M

Kraj: MORAVČE

OdgovorNapisal/-a s52w » 28 Feb 2011, 20:15

Po mojem mnenju je človeški faktor v tekmovanjih še vedno kar velik. Jaz uporabljam skimmer cluster v kombinaciji z N1MM + klasični RTX. 120 QSO/h je veliko pri pobiranju, ampak ne more trajati dolgo (odvisno od tekmovanja). Tudi skimmer zna sprejeti kakšen klicni znak narobe, zato je dobro uporabljati tudi ušesa. Če ne prej, pride človeški faktor do izraza ko je treba CQ-jati in se dobro vsuje. Tudi pri sprejemanju številk ali česa drugega (npr. RAEM tekmovanje) je zelo opazen človeški faktor. Sicer pa jaz na skimmer gledam kot na novo igračo v peskovniku, ki mi je zelo všeč :P .
Upam da nismo preveč zašli iz naslova teme.

73 Damjan S52W
s52w

OdgovorNapisal/-a S52X » 01 Mar 2011, 12:44

Po ARRL CW sem v izgobim napakam malo izostril dekodiranje zankov, posledično je kakšen spot majn a teli so bolj točni. Praktično pomeni, da mora strojček slišat pravilen znak par krat več.
73s de S52X Tadej
S52X

OdgovorNapisal/-a S52DD » 02 Mar 2011, 19:52

Saj ne rečem nič, tehnologija gre pač naprej. Ampak kje je tu še čar radioamaterizma, se vprašam, če ti je vse na pladnju dano, vse veš, vidiš in si pred vsemi tam in "skoraj" vse naredi skimmer ("robot"), hi? A ni to že preraslo v nekaj drugačnega, komercialnega, a je to še hobi? Hvala, ne bi. Pa me kličite za dinozavra če želite. Aja, pravkar "razbija" na 7MHz (7.004) V85/9M6XRO, sem ga naredil s prvim klicem, pa brez skimmerja. Lahko noč vsem skupaj.
Dušan, S52DD
Uporabniški avatar
S52DD

Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a s53mj » 03 Mar 2011, 07:28

Janez
s53mj

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a S57Q » 03 Mar 2011, 09:44

Tudi jaz, s svojim 37 letnim stažem, spadam bolj med dinozavre.
"Malo težje" sledim novotarijam, vendar se jih trudim preizkusit in tudi uporabljat.
Če ne bi bilo napredka, mi ne bi imeli problema z radijem, verjetno bi se še kar obmetavali s kamenjem in tepli z gorjačami, ne pa z raketami in jedrskimi bombami ....
Lep pozdrav, Tone - S57Q
S57Q

Kraj: Sevnica

OdgovorNapisal/-a S51QA » 04 Mar 2011, 07:25

S52DD napisal/-a:Saj ne rečem nič, tehnologija gre pač naprej. Ampak kje je tu še čar radioamaterizma, se vprašam, če ti je vse na pladnju dano, vse veš, vidiš in si pred vsemi tam in "skoraj" vse naredi skimmer ("robot"), hi? A ni to že preraslo v nekaj drugačnega, komercialnega, a je to še hobi? Hvala, ne bi. Pa me kličite za dinozavra če želite. Aja, pravkar "razbija" na 7MHz (7.004) V85/9M6XRO, sem ga naredil s prvim klicem, pa brez skimmerja. Lahko noč vsem skupaj.

Hmmm, radioamaterstvo na preizkusu!?
Skimmer vs. "transverter v lični črno srebrni škatlici"... :roll:

GL de S51QA
S51QA

OdgovorNapisal/-a s53v » 04 Mar 2011, 11:17

Hojla !

Kakor sem že napisal je Skimmer Cluster + CW skimmer v medfrekvenci postaje + N1MM tehniško zadeva izredno zanimiva in enkratna noviteta. Je pa LEVI CLICK , DESNI CLICK in ENTER vse kar je treba za običajno 599 zvezo.

Naslednja faza je poleg CW Skimmerja še robot + remote postaja .... in niti ne bo treba več LEVI CLICK , DESNI CLICK in ENTER-HI! Zdraven lahko igraš še tarok, piješ pivo - HI, DXCC diploma se ti že printa na laserju , rezultat v Contestu
pa je že pri organizatorju in na Web-u. Tu ni več nobenega užitka za klasičnega radioamaterja pač pa samo enkraten dosežek za tehniško in računalniško podkovanega strokovnjaka.

Mi starejši,ki še obvladamo CW se bomo pač morali sprijazniti da bo po naši generaciji tu konec. Verjetno bo največji udarec za CW tekmovanja, ki ne bodo več imela nobenega smisla, saj v naših tekmovanjih ni meril in kontrole kot so npr. v športnih disciplinah, odprla se bodo pač druga predvsem nova področja. Razvoj gre pač s tehnologijo nezadržno naprej in prav je tako.

Je pa to vse skupaj mogoče že filozofska debata - Kaj bo če bo , ki mogoče ne sodi ravno v to rubriko.

lp 73 S53V
janez
s53v

Kraj: Ljubljana

Naslednja

Vrni se na Novice in Dogodki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost