s55m napisal/-a:
Radioamatersko omrežje je namenjeno radioamaterjem z veljavnim CEPT dovoljenjem za prenos vsebin, ki so radioamaterske.
Mislim, da govoriva eden mimo drugega. ;-) Jaz govorim o tem, da je omrezje omrezje, ne glede kaksen protokol uporablja na fizicnem nivoju, da je lahko taksno omrezje, ce je tako zastavljeno, prostor ucenja in raziskovanja, da je lahko prostor, kjer lahko tako radioamaterji kot neradioamaterji delujejo. Torej je lahko zastavljen veliko sirse, torej lahko zaobsega veliko sirso populacijo, torej lahko zainteresira za tehnologijo veliko sirsi krog ljudi.
In da je to to, kar bi naj bilo radioamaterstvo, ker se mi zdijo ciklicne definicije nesmiselne (radioamaterji so tisti, ki imajo radioamaterski licenco, radioamatersko licenco pa imajo radioamaterji). Meni je vseeno za taksne definicije, meni je pomembno, da vidim nasmejane obraze dijakov, ko se jim tocka poveze, meni je vsec, ko vidim kolega iz vasi pod hribom, kjer do takrat ni bilo Interneta, ko mu odpre Facebook. In to me veseli na enem cisto cloveskem nivoju, ne glede na definicije, na to ali je to dijak, vascan, prijatelj, neznanec, licencenciran ali nelicenciran. In to cisto amatersko, neprofesionalno, torej ne proti placilu. Ampak zato, ker je pac mozno, ker je izziv, ker se vsi iz tega nekaj naucimo.
To je to, ko pozabimo, da licenca ni tisto, kar dela radioamaterja. Ampak je to radioamatersko srce. To je to, kar dela radioamaterja. Licenca je le sredstvo, ki mu ga nareka in zahteva od njega drzava, da sme uporabljati dolocene naravne vire. Ampak v kolikor teh naravnih virov ne uporablja, je lahko in bi moral biti lahko radioamater vsak, po dusi, po srcu.
Pozabljamo, da radioamaterji niso radioamaterji zaradi licenc, ampak da so licence zaradi radioamaterjev. In ce licence postanejo zastarele kot koncept, je potrebno licence spremeniti, ne radioamaterjev. (S tem mislim, da za dolocene nacine povezovanja ne bi smelo biti potrebno imeti licence, tako kot je tudi ze ni potrebno. In da tudi ce nimas te licence, ker pac za to povezovanje ni potrebna, bi lahko se vedno bil radioamater, ker delujes na taksen nacin, ceprav nimas licence.)
In to je princip po katerem deluje nase omrezje. Da je vsevkljucujoce, da lahko v njem deluje kdorkoli si zeli, ni potrebno za to nobene licence.