S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 22 Maj 2019, 18:18

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 12:50 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 301
Kraj: velenje
nabavil sem RASCAL GLX MARK V modem za PSK31 delo imam R. P. YAESU 897 .
rad bi pričel z delom oz. vsaj zadevo spravil do te mere da bi delovala a ne gre. preprosto imam v tej smeri premalo izkušenj oz. bolje nič. kot program za delo uporabljam winxp ter (MixV ver 2.16 b7 oktober 2005).
prosil bi nekoga , ki ima morda isto postajo , kot jaz , da bi mi z napotki pomagal kako nastaviti mojo postajo za delo z psk31 ( menije) ter kako prenastaviti sam program MixV , da bo zadeva delovala!!!
sicer mi zadeva deluje na sprejemu , nekako sem prisel tudi do odaje a z postaje gre le par W moči kljub temu da je odajna moč nastavljena na 50w.
hvala za vse napotke oz. inf.

lep 73 iztok!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 14:05 
Odsoten

Pridružen: 13 Avg 2002, 14:02
Prispevkov: 212
Kraj: Ljubljana
V primeru da za audio signale uporabljaš konektorje na zadnji strani postaje in če so zadeve vsaj podobne kot pri FT-817 potem moraš dati na DIG mode tako da postaja vzema vhodni (mic) signal iz zadnjega konektorja.

Naslednje so pa potem nastavitve glasnosti na PCju in glasnost mikrofona za DIG delo. Za postajo boš moral pogledati v navodila pod setup menuje vsaj tako je pri FT-817 nekaj v smislu SSB mic gain, DIG mic gain,....

Ps.: Po mojem za PSK31 ne potrebuješ modema, saj je zvočna kartica tvoj modem.

_________________
Elektrika je edina k___a k se ne pusti slatat pa se placat jo mors!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 14:11 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 97
Kraj: there
Hoj

Sicer modema ne poznam, postajo le povrsno..me je pa zbodla v oci
"nastavljena moc" :o

Kaj bi pa rad naredil, da rabis 50W....Mars?
Trik vseh teh, vcasih smo rekli "fuzzy modes", je ravno v tem, da s cim manj moci naredis cim boljsi ODX. Jaz z doma narejenim vmesnikom
in 5W na FT847, brez blema klofnem ZL ali se kaksno "bolj okoli_planeta"
drzavo na PSKxx....gre pa tudi z manj W pa boljso anteno!

Upam da ti kdo pomaga z nastavitvami, W pa le "hrabro" zmanjsaj, da te
ne bo kdo "v sanjah" strasil 8)

_________________
73 de Joze, s53sx


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 14:49 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 301
Kraj: velenje
nekako sem prisel tudi do odaje a z postaje gre le par W moči kljub temu da je odajna moč nastavljena na 50w.


no mislil sem , da bom deležen pomoči ne pa očitkov! 50 w sem nastavil le zato, ker mi pri tej moči grem ven dejansko samo 5 w ven , če bi prečital , kaj sem napisal bi vedel... swr je sicer idealen .
no saj na grobo sem zadevo nastavil , kaj sem lahko razbral iz navodil o postaji in psk delu in tudi iz navodil o priklopu rascala. ki je vezan tako da en kabel gre iz njega na cat priklop na postajo. druga dva kabla pa na zvočno kartico na pc. na in in aut...
rabil bi dejansko da mi negdo napiše točne podatke kako ima nastvljene menije v programo MixV in po možnosti optimalne nastavitve za delo psk na postaji v mojem primeru je to ft-897.
sprejem deluje ok! tudi odaja do neke mere.... verjetno gre za kakšno malenkot .

73! iztok


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 14:53 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2004, 23:24
Prispevkov: 354
Živijo Iztok! Predvsem poslušaj Jožeta, pri tovrstnih oddajah kaj hitro spustiš v eter kup nesnage, zato pazljivo z mic gainom!!
Mislim, da imaš MixW2 program, vse o njemu - tudi glede povezav, najdeš na njihovi strani. Svetujem ti, da program čimprej registriraš, gre za majhne solde in boš imel tudi dostop do foruma oz. grupe, kjer najdeš odgovore na mnoga vprašanja.
http://www.mixw.net/

V nam bolj domačem jeziku (YU1) najdeš na tej strani:
http://radioministries.org/k4set/MixW2_help.html
Meni v začetku ni bilo prav nič jasno okoli tega programa, čeprav še zdaleč nisem začetnik v tej eksotiki. Pa so mi fantje, predvsem Aleks, S50DX in Mario, S56A pomagali-in sedaj veselo ropotam.
Morda te bodo "povlekla" RTTY tekmovanja - prav zabavno je delati s tem programom. Če boš imel težave glede konfiguriranja, kar na dan z besedo.
73 Jurij, s57x

p.s. program prav lepo dela tudi PR, tudi brez TNC!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 15:36 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 301
Kraj: velenje
moje trenutne nastavitve na postaji so sledeče vsaj tiste , ki se mi zdijo pomembne za psk delo:
DIG MODE : PSK31-U za 14.070,150
DIG GAN: 50
DIG SHIFT :0
DIG DISP: 0Hz
CAT/LINE/TUN: CAT
CAT RATE: 9600bps ( tako tudi v MixV2)
SSB MIC GAN:50

to se mi je zdelo pomebno , verjetno bo še, kaj?
pri odaji mi pride ALC prib. na 75%

Zvočna kartica je na LINE IN : vse na max , razen line in , MUTE (oz očnačena z kljukico)
LINE AUTPUT : vse na max , razen MASTER VOLUME NA 50%

NO DO JESENI BO ŽE :D

73!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 16:36 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Apr 2003, 13:46
Prispevkov: 455
Kraj: Prevalje
s56izw napisal/-a:
pri odaji mi pride ALC prib. na 75%


Juh...

Ne poznam niti postaje niti tvojega vmesnika. Vendar pri nastavitvah pazi, da je ALC čim nižji!
Sam imam nastavljeno, da se ALC komaj zaznavno premika.

Pri doseganju tvoje "željene moči" pazi tudi, da ne boš imel vključen kakšen kompresor/procesor za modulacijo,
ker boš takrat res spuščal v okolje kopico motečih signalov.

Poizkusi koliko moči ti gre ven, če spreminjaš pozicijo na waterfallu v MixW. Na IC-746PRO ter TS-570S sem imel idealo pri 1200Hz,
na 756PRO pa moram iti malo višje, okoli 2000Hz. Zdi se mi, da bi lahko tu bil problem. 75% ALC je že kar precej signala iz PCja v postajo.

Sporoči, kaj ti bo ratalo.

Lpa. 8)

_________________
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 17:09 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 301
Kraj: velenje
zadeva zdaj deluje tudi prva veza je bila narejena :D samo nekaj mi ni čisto jasno , zato bom iz navodil za racal , kar pripisal tekst:
be sure all speech compression is OFF ( SEM GA DAL NA 0). tu ni sporno!
observe the ALC indicator. set the micfophone gain to a level where there si little of no ALC indication on high peaks. always insure that it below the maximum ALC indication.
KOLIKO naj zdaj bo ALC indikator (katerega reguliram z DIG GAIN na postaji) ? max ali min????

saj vem , da sem tečen a zadeva gre proti koncu in računam na vaše dobre živce :wink:

73


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 17:37 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2004, 23:24
Prispevkov: 354
Iztok, predlagam ti, da si ogledaš navodila za MixW, poglavje Basic Set Up in ti bo jasno, kako je treba nastaviti. V vrstici HardWare poišči Output in Input volume in nastavi tako, kot lepo piše v našemu sorodnem jeziku. Premoduliran signal je, poleg tega, da delaš zgago na bandu, tudi težko brat!
ALC 0 ali minimum. Nastavitve so odvisene tudi od izbranega moda, zato priporočajo Quickmix program, s katerim to poštimaš.

73 in veliko uspehov Jurij, s57x


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 18:17 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 301
Kraj: velenje
nevem kako je pri vas a meni te strani ne odpre!

V nam bolj domačem jeziku (YU1) najdeš na tej strani:
http://radioministries.org/k4set/MixW2_help.html


73!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 20:54 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2004, 23:24
Prispevkov: 354
Kaže, da trenutno povezava z K4SET res ni možna! Poskusi kasneje; help je dolg 2,5M, ti ga lahko pošljem na kakšen e-naslov?

73 Jurij, s57x


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 22:14 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Apr 2003, 13:46
Prispevkov: 455
Kraj: Prevalje
s56izw napisal/-a:
nevem kako je pri vas a meni te strani ne odpre!


Danes sem jo odpiral čisto normalno... :-?

Mi je pa danes uspela zveza na 20m s slabih 20W v PSK31 s Simonom, 8Q7BO.
Nisi še kaj napisal, kako se obnaša moč na različnih področjih waterfalla!?

ALC pa drži čim bolj na minimumu.

Lpa. 8)

_________________
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 23:22 
Odsoten

Pridružen: 25 Maj 2004, 11:46
Prispevkov: 301
Kraj: velenje
če sem čisto iskren je stvar pričela delovati ,ko sem temeljito spremenil nastavitve v samem programu mixv. v sami postaji nisem spreminjal , kaj veliko! zdaj delam z prib. 15 Win prav toliko gre ven.
ALC je zdaj nastavljen toliko , da se ga da komaj odčitati (skoraj na min.)
dosedaj sem z vsakim ki je klical CO tudi naredil zvezo ! zato upam , da je zadeva poštimana , za kaj se zahvaljujem vsem , ki ste mi tako ali drugače pomagali!!!!


73 !


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Apr 2006, 23:33 
>ALC je zdaj nastavljen toliko , da se ga da komaj odčitati (skoraj na min.)

Na 14 MHz sploh ne potrebujes ALC pri zmanjsani moci TX! Na 144 MHz pogosto "seku drva"...


Na vrh
  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Apr 2006, 11:31 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 753
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
V globalu velja, da naj bi za PSK31 ALC bil na minimalcu.

Jaz imam Yaesu FT-857 in naštelam DIG Gain na postaji ali pa Volume na računalu, da se ALC indikator ravno malenkost pojavi, potem pa reč še za malenkost zmanjšam, tako, da je v principu meritev ALCja 0 (nič črtic na digitalnem displeju FT-857).

73 de S56OA - Ognjen

_________________
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group