S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 28 Jun 2017, 08:11

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 21 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 18 Feb 2014, 00:23 
Odsoten

Pridružen: 10 Sep 2009, 09:00
Prispevkov: 14
Stari osiveli brontozaver je pred davnimi leti končal na pradigitalnih zvezah z postajo TS 520 za vmesnik je imel RTTY modem –U170 (made in ZRS!!!), ker pa še takrat niso naredili PC-ejev, smo uporabljali pisostroje , kot naprimer Simens T100 (za kako noč uzrupiran iz firme) in RTF stroje (za otroke interneta naj povem, da je bila to škatla iz hrastovega lesa, težka nekaj deset kil, notri je bilo 5000 mehaničnih delov in je ropotala kot Borsig mašina, pisala na neskončni papir, narejena je bila v bivši DDR in radioamaterji smo jih poerbali, ko se je takratna milica tehnično posodobila.
No pa ga brontoja zgrabi nostalgija, pa bi šel še on na band na tole čudno piskanje in žvrgolenje in ko nič ni treba več znati na pamet onih čudnih znakov, zdaj imamo čarunalnik in klofamo po tipkovnici, da se kar kadi.

In nastanejo problemi. Za brontoja skoraj nerešljivi, zato se obrne na vsevedo radioamatersko srenjo po nasvet kako naprej.
Stanje je sledeče: Postaja Kenwood TS 570D, računalnik FUJITSU Simens ESPRIMO Cpu INTEL 3,2 GHz, 1,5 GB RAM ter WIN XP prof. SP2, za vmesnik pa si je bronto kupil kitajca SB-2000 MK2 USB od proizvajalca CG Antenna, z pripadajočim povezovalnim kablom ACC-106 za TS 570.
Po namestitvi gonilnika, XPeji lepo zaznajo novo napravo, z ustreznimi navideznimi vrati COM5 in COM6. Vse OK.
Za začetek, kot se za začetnika spodobi bronto namesti klasiko digitalcev MMTTY. Po vseh nastavitvah, ki so v priloženem navodilu SB-2000, na ekranu sprejema RTTY, nato PSK31, vse leti kot grom, kot se reče. Vse je enkrat prvič, treba bo pač narediti prvo zvezo. Toda joj in joj. Na noben CQ ni odgovora, pa tudi na noben klic ne. No, če noče delat tale Japonc MMTTY, gre bronto stopnico višje in instalira Airlink Exspres iz priložene zgoščenke. Tudi tukaj polom na celi črti. Na sprejemu vse v redu, na oddaji pa se postaja vklopi, na kontrolnem sprejemniku pa bronto zgrunta, da je nosilec brez modulacije, se pravi brez digi signala. Hitro opusti projekt Airlink in gre na HRD, ki naj bi bil kralj med zastonjskimi digi programi. Po namestitvi HRD in komunikacijskimi nastavitvam pa HRD nikakor ne more vzpostaviti komunikacije z postajo preko COMporta, torej ne odčitava podatkov o frekvenci in bandu. Isti problem je ugotovljen tudi z drugimi programi, ki jih bronto preizkusi.
Da si še bronto kupi malo pameti, naredi povezovalno kablovje za ICOM postajo, potegne iz naftalina IC706MK2G in doživi isto polomijo kot prej z TS570.
Šalo na stran, sedaj pa resno vprašanje kako vzpostaviti povezavo med HRD in postajo. V meniju postaje TS570D ne najdem ničesar več, kar nisem preizkusil, od najmanjše do najvišje hitrosti povezave, DTR in RTS v vseh mogočih kombinacijah, HRD pa trmasto sporoča , da ne bere podatkov postaje. Ko mi ne ostane nobena ideja več kaj storiti, se obračam na Vas digimojstre, če kdo uporablja isti vmesnik to je SB-2000 MK2, bi ga prosil, da mu dostavim mojo škatlico,da jo preizkusi, da sem siguren, da tukaj ne brcam v temo. Vedno bolj imam občutek, da stari ljudski rek drži »malo gnarja, malo muzike«. Če še ima kdo kakšno idejo, ali pa kaj, kar bi jaz zgrešil pri namestitvi, pa prosim z besedo na dan.
V upanju, da ste dobro prestali ledeno ujmo in da so vam ostale antene v enem kosu Vas pozdravljam! S57MSS Srečko.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 18 Feb 2014, 01:24 
Odsoten

Pridružen: 06 Okt 2009, 22:10
Prispevkov: 145
Kraj: Maribor
s57mss napisal/-a:
...Po namestitvi gonilnika, XPeji lepo zaznajo novo napravo, z ustreznimi navideznimi vrati COM5 in COM6. Vse OK.

Ni OK, XP-ji ti morajo po vključitvi adapterja zaznati samo en COM port. Najprej rešimo to.

_________________
73 Zvone, s59zb
ex. yu3azb
E-qsl save you time and money.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 18 Feb 2014, 19:12 
Odsoten

Pridružen: 10 Sep 2009, 09:00
Prispevkov: 14
Pozdrav Zvone!
Hvala za hiter odgovor! V navodilih za to kitajsko škatlico piše, da po instalaciji konfigurira dva porta in z imeni
USB Serial Port (COM3) -A, in USB Serial Port (COM4) -B.Nadalje piše, da prvi virtualni COM uporablja za digitalne softwer(RTTY,PSK...) drugi port pa je rezerviran za računalniški kontrolni program. Po večih deinstalacijah in ponovnih namestitvah mi vedno naloži dva COMporta, seveda z različnimi številkami ,če starih ne odstranim (trenutno COM7 in COM8)
Navodila so tudi na njihovi spletni strani, (CG Antenna SB-2000 MK)sicer pa je to ena izmed najbolj skromnih strani kar sem jih videl. Podoben problem sem zasledil na enem izmed tujih amaterskih blogov, ko je bil isti problem komunikacije z Kenwoodovo postajo, vendar rešitve nisem zasledil.
Z tem problemom se ukvarjam že dober mesec (škatlico mi je prinesel decemberski Božiček),poizkusil sem na treh PCjih, z dvemi radijskima postajama, pa še nimam nobenega uspeha. Kaj še lahko poizkusim? Srečko.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 18 Feb 2014, 20:30 
Odsoten

Pridružen: 07 Jun 2006, 07:52
Prispevkov: 110
Kraj: KOPER
Srečko pri HRD-ju v delu programa ki se pojavi pri zagonu definiraš kateri comport boš uporabil pri povezavi programa z postajo, hitrost je maksimalna 9600, to ti je navedeno v navodilih za TS570D.Ker imam enako postajo mi je znan tvoj problem. sam uporabljam HRD več nekaj let za kompletno delo na postaji torej tudi digi mod. Imam doma narejen vmesnik ki
se ne da primerjati z kakšnim tovarniškim. Prenosnik nima navadnega comporta in za to uporabljam konvertor USB-COM.(Aten) enega za krmilit funkcije na postaji in drugega za digi mod. V menuju ki se zažene pri zagonu programa zahtevaj da ti zazna porte in nastavi enega od zaznanih za povezavo z postajo.Drugega uporabi v programu Digital Master za digitalni način dela. Mislim da ti bo uspelo :)
Lp. Žarko

_________________
ŽARKO


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 18 Feb 2014, 22:11 
Odsoten

Pridružen: 07 Okt 2005, 05:37
Prispevkov: 37
Kraj: nr.Škofja Loka - JN76CF
Hmmm


Da ne zagnjavim brezveze. Pa si audio kable povezal?

_________________
73 in lep dan želim
Leopold


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 19 Feb 2014, 19:23 
Odsoten

Pridružen: 10 Sep 2009, 09:00
Prispevkov: 14
Žarko, Leopold pozdrav! Hvala za nasvet in vprašanje. Torej, HRD nastavitve so kot si napisal, PTT conekt se vključi, vendar se HRD in postaja ne povežeta(preizkušeno več stokrat z vsemi možnimi kombinacijami). X TS570,COM8,9600 Failed to read frequency!
Seveda, avdio kabli so povezani, saj sem napisal, da sprejem deluje, tudi grafični izris slapa je pravilen.
Za preventivo sem še pomeril povezovalne kable od SB-2000 do postaje, čeprav so tovarniški se lahko zgodi, toda glede na priloženo shemo je vse v redu. Da je vse v redu z RS-232 na postaji sem preveril z povezovalnim kablom ter Kenwoodovim RadioControlProgram za direktno upravljanje postaje preko PCja. Sum nedelovanje ostaja na CDM20802, ki iz USB porta simulira COMPort. Najbolj siguren preizkus bi bil pri nekomu, ki tak Radio Interface uporablja na njegovi opremi.Srečko.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 20 Feb 2014, 14:39 
Odsoten

Pridružen: 07 Jun 2006, 07:52
Prispevkov: 110
Kraj: KOPER
Potem ne deluje povezava med 25 pinskim portom na vmesniku in 9 pinskim comportom na postaji.ne vem kaj od kablovja imaš zraven problem je očitno v tej povezavi, namreč vso krmiljenje postaje gre po tej poti. Ni verjetno da je narobe "interfejs" povezava je problem po mojem dojemanju težave. Škoda da sva tako daleč za preizkus. :(

_________________
ŽARKO


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 20 Feb 2014, 16:26 
Odsoten

Pridružen: 06 Okt 2009, 22:10
Prispevkov: 145
Kraj: Maribor
s57mss napisal/-a:
... Najbolj siguren preizkus bi bil pri nekomu, ki tak Radio Interface uporablja na njegovi opremi.

Srečko, jaz ti posodim moj SB-2000 (brez Mk II, en COM port), ki preizkušeno deluje na FT-897, pa se lahko poigraš.

_________________
73 Zvone, s59zb
ex. yu3azb
E-qsl save you time and money.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 20 Feb 2014, 23:08 
Odsoten

Pridružen: 10 Sep 2009, 09:00
Prispevkov: 14
Zopet jaz tečnoba! Pozdrav vsem, hvala za odgovore! Danes sem si vel cel popoldan čas in se ukvarjal samo z to povezavo SB-2000-TS570.
1. Preizkus vseh USB portov, ki jih premore PC, zamenjava treh različnih USB kablov(da ne bi bil kateri USB1)...0
2. Zamenjava obeh audio kablov, preizkus priklopa zvočne kartice na prednjem in zadnjem priključku...0
3.Ponovna meritev povezovalnega kabla od SB-2000 do postaje...0
4.Pregled menija na postaji. Obvestilo HRD ob neuspešni povezavi:"Kenwood: Make shure Packet communication mode is OFF (if supported) vendar tega TS570 v meniju nima-ali pa?...0
5. Poizkus z min. in max izhodom AF input in AFoutput v meniju (33 in 34)...0
:evil: :evil: :evil:
Zvone hvala za ponudbo, sedaj prihaja vikend, drugi teden pa ti pošljem mojo škatlico v preizkus (poštnina je moj strošek!) za paket rogov se bova pa še zmenila, če velja! Srečko


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 21 Feb 2014, 07:40 
Odsoten

Pridružen: 02 Nov 2003, 08:47
Prispevkov: 63
Kraj: Celje
Srečko,

poskusil sem te kontaktirat na ZS, pa ne gre. Pokliči 031 648 721, ali na mail. Sva soseda jaz sem v Bodrežu, pa bova probala skupaj rešiti situacijo.

LPQ
Darko, S58Q


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 21 Feb 2014, 09:52 
Odsoten

Pridružen: 09 Feb 2007, 01:22
Prispevkov: 108
Kraj: SEŽANA
Srečko !

Nič tečnoba, POČASI SE DALEČ PRIDE.
Preveri, ali je prenos podatkov enak tako v postaji, kot v programu,
baud rate, poglej v MENU postaje št. 35, potem pa v programu, če ni enaka,
moraš popravit. Dalje, ali si naložil gonilnik za USB priključek, kateri simulira COM1,
ali COM2 ali COM3....., to pa preveriš v XP-jih in sicer, greš v START..nadzorna plošča...system....
strojna oprema....upravitelj naprav, na dnu okna imas Universal serial BUS controlers, klikni na +( plus)
in tu odčitaj, pri katerem piše v oklepaju ( USB to COM1 ali 2 ali 3), če tega ni naloži gonilnik,
katerega dolpotegneš na spletni strani CGantenna.be, na isti strani imaš tudi manula, kateri zelo nazorno
prikaze, s slikami ,opisom, shemami kako se poveže SB2000 in , kot si omenil ,MMTTY.

www.cgantenna.be...Product...SB200 radiointerface(NEW)klik nanj......na koncu te strani.....SB2000 user manual(pdf),
tu imaš tudi New SB2000 driver..
UF al sem se razpisal, pač tako je preko medijev.
Zvone ,Žarko, Leopold, če sem se kaj zmotil ne mi zamerit nisem strokovnjak, pišem na podlagi izkušenj,
ko sem imel enake težave pri nastavitvah N1MM in nevem kolikokrat poklical Poldeta, S57U, za pomoć,
danes pa digitalci lepo špilajo.

Pa srečno Srečko !!

_________________
73 de Slavko !


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 21 Feb 2014, 19:52 
Odsoten

Pridružen: 10 Sep 2009, 09:00
Prispevkov: 14
Pozdrav Darko in Slavko!
Darko oprosti, toda ZS sem popolnoma zgrešil, nisem gledal. Danes je malce pozno, čez vikend te pokličem!
Slavko, hvala za nasvet, vse te postopke sem naredil, računalnik mi ni čisto tuj, vendar pri tem projektu sem pa zmrznil.
Ko bomo z fanti preizkusili zadevo na drugi opremi, vam bom o rezultatih poročal. Srečko.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 28 Mar 2014, 20:43 
Odsoten

Pridružen: 10 Sep 2009, 09:00
Prispevkov: 14
Zopet jaz! Škatlica SB-2000 je bila na testiranju in deluje v redu. Sledi test povezovalnih kablov in postaje. O rezultatih poročam. Srečko.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Apr 2014, 19:25 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 26 Dec 2003, 14:01
Prispevkov: 607
Kraj: Ptuj, JN76WK
s57mss napisal/-a:
... in je ropotala kot Borsig mašina


Lepo, da se spomniš Borsiga :)

73,

S51AG


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 12 Apr 2014, 20:29 
Odsoten

Pridružen: 10 Sep 2009, 09:00
Prispevkov: 14
Pozdrav Toni! Poleg jage, gasilstva, radioamaterščine in zbiranja SMB komunikacijske krame je moja skrita simpatija namenjena parnim lokomotivam. (Verjetno zaradi tega, ker sem mladost preživel tik ob železnici, takrat se je po tirih vse premikalo na paro.) Mlajši HAM-i verjetno ne vedo, da je bila kraljica parne vleke lokomotiva Borsig, narejena v tovarni Borsig Tegel Berlin, nedaleč vstran pa so po II. vojni delali teleprinterje RTF, prej bivši Simens, zato moja pripomba o ropotanju.
S tem zapiram temo in se vsem zahvaljujem za vaše prispevke. Glede mojega digi udejstvovanja pa tole: zbiram denar za novo
opremo, tale poceni roba pa roma na odpad odslužene elektronike. Pozdrav Srečko.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 21 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group