Winlink VARA FM na Linux

RTTY, Amtor, Pactor, PSK, WSJT, ...

Winlink VARA FM na Linux

OdgovorNapisal/-a s57atf » 12 Dec 2025, 15:21

Če je še kdo Linux uporabnik in ga muči, da sta Winlink in VARA načeloma samo za Windows.

Uspešno sem usposobil VARA FM in Winlink na Linux (Kubuntu 25.04) na x86_64 PC/laptopu. Preko DigiRig PTT/audio vmesnika.

Preko WINE emulatorja seveda. Malo se je bilo treba potrudit: VARA FM rabi Visual Basic runtime, Winlink pa še DOTNET runtime, oboje se namesti preko winetricks.

VARA FM na Linux je bilo še nekaj dela s proženjem PTT preko DigiRig: z mapiranjem COM portov (COM1, kot ga prestavi wine, na /dev/ttyUSB0 npr.): Ok, klasično, pravice je bilo treba poštimat, pa VaraFM preko wine mi iz nekega razloga vedno ob zagonu premakne simbolične linke za mapiranje serijskega porta -- enostavno rešil z eno wrapper skritpo za zaganjanje VARA FM, ki vsakič popravi symlinke, pa je rešeno.

Meni deluje stabilno in brez problemov.
s57atf

Kraj: JN76FE

Re: Winlink VARA FM na Linux

OdgovorNapisal/-a s56llb » 03 Jan 2026, 22:22

Dober dan

Predlagam da strneš ves proces v en kratek besedilni dokument (word, writer, ...) sedaj, ko imaš še proces v spominu za sebe kakor mogoče za koga drugega. Pa če bi ga objavil v tej temi bi kdo lahko celo ponovil projekt.
Lp. Andrej
s56llb

Re: Winlink VARA FM na Linux

OdgovorNapisal/-a s57atf » Včeraj, 18:37

Hmm, ok, razumem predlog. Sicer namenoma sem hotel biti kratek in jedrnat in podati vse temeljne iztočnice.

Bistvo sporočila je, da VARA FM in Winlink na Linux delujeta preko wine emulatorja.

Ko se pa lotiš namestitve enega ali drugega preko wine emulatorja, pa potem prvič poženeš, dobiš ven razne napake o npr. manjkajočih .dll. Pomoje je za večino ljudi tukaj točka, kjer morda obupajo, ker napake, ki jih vrže wine, so res zelo kriptične. Google in pa predvsem ChatGPT (ki zna dobro povzeti znanje "od vsepovsod") zelo pomagata potem, katere "wine pakete" potem potrebuješ namestit (preko winetricks), ki s seboj prinesejo ta .dll.

Lahko grem še enkrat skozi proces in si zapišem točno vse, kaj je bilo potrebno preko winetricks namestit in objavim.
s57atf

Kraj: JN76FE

Vrni se na Digitalne komunikacije

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost