Pozdravljeni
Novo leto, stare težave!
ATV da, ATV ne? Kateri ATV: FM, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2, ATSC, DTMB, ISDB-T, FHD-ATV, satelit, … Katere frekvence: 50 MHz, 70 MHz, 144 MHz, 432 MHz, 1250 MHz, 2,4 GHz, 3,4 GHz, 5,6 GHz, 10 GHz, 24 GHz, 47 GHz, ….
Mislim, da na svetu ni toliko RA, ki se posveča ATV, kot je načinov, ki sem jih naštel zgoraj, in to še ni vse. Prava “mineštra”!
Ko sem se "vkrcal" na ta "rešilni čoln", je bil FM na ATV in "oddaljeni odmev" DVB-S - zelo drag.
Da bi ugotovil, kdo organizira in širi rezultate tekmovanja IARU, sem takrat porabil ogromno denarja za telefonske klice. Potem pa se je pojavil IARU s svojimi predlogi, ki so postajali iz leta v leto bolj absurdni.
Kaj imamo danes? Ne vem, kaj imamo. Nekdo plaho operira v FM. Če je dovolj premožen, mu je Icom pomagal z novim IC-905. Nekateri ljudje delajo digitalno.
Digital - DATV, kako lepa beseda, ki pomeni vse in nič. Kako lahko daš v isti “lonec” DVB-S in DVB-T, ATSC, DTMB, ISDB-T, FHD-ATV,…. Tisti, ki ne "vidi" razlik, ni nikoli tekmoval na ATV tekmovanju.
Nisem proti digitalu, vendar digital ne more “nositi krone".
Morda, pa naj ima v tekmovanjih prednost FM. Izvedejo naj se posebna tekmovanja za digital. Standardizirati digital, ne zato, ker bi lahko delal z Japonci ali Američani, ampak zato, da se zmanjšajo stroški.
Se bomo videli?
73 s58ru