S50LEA
http://forum.hamradio.si/

Srečanje v Mariboru
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=11&t=17867
Stran 1 od 1

Avtor:  s58ru [ 29 Mar 2016, 17:45 ]
Naslov prispevka:  Srečanje v Mariboru

V Mariboru bo 9. aprila srečanje ATV – jašev.
Zbirno mesto bo od 9 do 9:30 v Mariboru – QLANDIA
Dodatna pojasnila se lahko dobijo na naslovu : ready@siol.net
73 S51L

Avtor:  s58ru [ 29 Apr 2016, 20:11 ]
Naslov prispevka:  Re: Srečanje v Mariboru

Srečanje ATV amaterjev 2016


Skoraj vsako leto se radioamaterji, ki se ukvarjamo z amatersko televizijo ATV,
srečamo v kakšnem kraju. Letošnjemu srečanju 9. aprila v Mariboru bi lahko rekli ,da je bilo mednarodno, saj smo prišli iz Italije, Avstrije in Slovenije.
Zbrali smo v trgovskem centru Qlandija v Mariboru. Imeli smo srečo, da je bila tam ravno takrat zelo lepa razstava ob 70-letnici radiokluba Maribor (https://www.youtube.com/watch?v=bswzCDN ... e=youtu.be).
Po ogledu smo se odpeljali na bližnji hrib Sv. Urban v prijetno gostilno. Vsi se nismo poznali, zato je sledila predstavitev. Iz Avstrije so prišli Robert OE6RKE, Wilhelm OE6VLG, Pauline OE6YLF, iz Italije Mauro IV3WSJ, iz Slovenije pa Štefan S51L, Rudi S58RU, Dolfe S52DS, Josip S54JP, Marjan S56EJL, Stane S57UCB, Andrej S56WAN in Marjan S58TX.
Ob dobri domači hrani smo se pogovarjali o možnostih povezave ATV repetitorjev med vzhodnim in zahodnim delom Slovenije. Zaradi konfiguracije terena bi to bilo zelo težavno. Nakazala pa se je možnost, da bi bilo to mogoče preko Avstrije in Italije, ko bodo v Avstriji na Gerlitzu ponovno postavili ATV repetitor. Pri reševanju tega problema je Robert OE6RKE predlagal uporabo Hamneta. Večina nas ni poznala tega načina komunikacije, zato nas je na kratko seznanil s tem.
Aktualna tema na področju ATV je tudi uvajanje digitalne televizije. Uveljavljajo se različni standardi. V Avstriji prednjači DVB-S, v Sloveniji in Italiji pa DVB-T, ki se je bolje izkazal tudi v pogojih, ko ni direkte vidljivosti med oddajnikom in sprejemnikom.
Sledil je praktični prikaz sprejemanja različnih ATV signalov. Z repetitorja S55TVL Ljutomer smo sprejemali analogni in DVB-T na 1.2 GHz. Wilhelm OE6VLG je sprejemal repetitor Khunegg OE6XLE analogno in repetitor Dobl pri Grazu DVB-S ter na 10 GHz še oddajo iz Hutwischa. Zaradi slabega vremena pa sprejem repetitorja na Koralpe ni uspel.
Običajno so bili na teh srečanjih predstavljeni novi izdelki s tega področja, kar se pa tokrat ni zgodilo, med drugim tudi zaradi jezikovnih težav zaradi nepoznavanja treh jezikov.
Domov smo odšli zadovoljni, saj smo spoznali nove ATV-jaše, njihovo delo in naprave.

73
Štefan S51L

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/