S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 22 Jun 2017, 19:23

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Nov satelit <AMSAT-ECHO >
OdgovorObjavljeno: 28 Jul 2004, 15:56 
Odsoten

Pridružen: 28 Feb 2003, 19:04
Prispevkov: 16
Kraj: Trbovlje - City
Pozdravljeni!!!

Tisti, ki se ukvarjate s sateliti vas bo gotovo zanimalo naslednje...

Tole je prepis iz programa satscape:

AMSAT-ECHO

NOTES :Launched June 2004 from Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan - Among other capabilities, the 10-inch-square microsat--equipped with a transmitter capable of up to 7 W output--will allow voice communication using handheld FM transceivers. Echo will feature V/U, L/S and HF/U operational configurations, with V/S, L/U and HF/S also possible. FM voice and various digital modes--including PSK31 on a 10-meter SSB uplink--also will be available.
Downlink:435.150
DNLINK:435.225
UPLINK:145.920
UPLINK:145.860

Upam da ne zamujam preveč in da vam bo informacija prišla prav.

L.P.
S56WOR


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 29 Jul 2004, 06:53 
Odsoten

Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Prispevkov: 672
Več podrobnosti na:

http://www.amsat.org/amsat-new/news/
http://www.amsat.org/amsat-new/echo/

Če prav razumem, uporablja FM repetitor na vhodu tonski skvelč (67Hz).

LP, Sandi


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 30 Jul 2004, 06:01 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Apr 2003, 13:46
Prispevkov: 447
Kraj: Prevalje
from W1AW Bulletin via the ARRL
Website: http://www.arrl.org/ on July 29, 2004


AMSAT 'Echo' Satellite to Open for FM Voice Trial Run:
ZCZC AS11
QST de W1AW
Space Bulletin 011 ARLS011
>From ARRL Headquarters
Newington, CT July 29, 2004
To all radio amateurs

SB SPACE ARL ARLS011
ARLS011 AMSAT "Echo" Satellite to Open for FM Voice Trial Run

AMSAT-NA's new "Echo" satellite (AO-51) will be turned on for general use in FM repeat mode Friday, July 30, at about 0215z, for a trial period of about three weeks. During that time, command stations on Earth will monitor AO-51's power budget and adjust the UHF Transmitter B (TX B) power as needed for good battery management. They'll also be watching the AMSAT Bulletin Board e-mail reflector, amsat-bb@amsat.org, for reports of how Echo is working.

"We are most interested in hearing about how well Echo hears you and how well you hear it," said the Echo Command Team--Jim White, WD0E, and Mike Kingery, KE4AZN--in an AMSAT bulletin. The digital transponder and the store-and-forward BBS, are not yet open for general use.

Initially, the AO-51 downlink transmitter will be running at about 1 W. At that power level, AMSAT says, Earth stations will need a small directional antenna to hear it. If onboard power permits, ground controllers will slowly increase the transmitter's output during the trial period.

The Echo FM voice uplink frequency is 145.920 MHz, and the downlink is 435.300 MHz. The downlink transmitter will come on when it hears an uplink signal with a 67 Hz CTCSS (PL) tone for about 1 second, and it will stay on for 10 seconds after that signal goes away. "This operation is just like a terrestrial FM repeater with a 1 second 'kerchunk' filter and a 10 second hang time," AMSAT noted. Transmitter A (TX A), now sending telemetry, generally will continue to operate on 435.150 MHz.

AMSAT points out that Echo, which launched June 29, is still "wobbling a great deal," so the downlink polarization sense will vary.

The Echo Command Team says it expects Echo will be heavily used during the first few days of the trial period. "Many stations will be trying to make a contact through Echo," they said. "It is good amateur practice and common courtesy to let everyone have a chance. Echo will hear you as well as or better than any previous amateur FM repeater satellite."

There's more information on the AMSAT Web site at, http://www.amsat.org.
NNNN
/EX

Source: W1AW Bulletin via the ARRL

_________________
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2004, 09:39 
Odsoten

Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Prispevkov: 672
Kateri program uporabljate za izračun poti satelitov? Winorbit 3.6 se na mojem PCju ne pusti zagnati :(.

LP, Sandi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2004, 11:03 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Apr 2003, 13:46
Prispevkov: 447
Kraj: Prevalje
Si že probal Satscape?

_________________
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2004, 12:19 
Odsoten

Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Prispevkov: 672
Ta mi pa dela, hvala za info. Nekako sem uspel vnesti koordinate QTHja, vendar mi zemljepisno dolžino vedno zaokroža na cele stopninje, v mojem primeru 14, tudi če vnesem recimo 13.30'. Morda veš kaj je na tem? Saj ne, da bi zaradi tega bil izračun neuporaben, samo zanima me, zakaj.
In da se ne bom preveč mučil z navodili, ti bom hvaležen za namig, kje se v program vnese nov satelit in njegove Keplerjeve elemente. Ostalo sem nekako pogruntal, se mi zdi.

LP, Sandi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2004, 12:41 
Odsoten

Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Prispevkov: 672
OK, že pogruntal. Danes zvečer ob 22.00 14-minutni prelet echota, pa še viden naj bi bil :). Sicer preleti tudi ob 20.24 in 23.39 (trajanje 9 in 13 minut).

LP, Sandi


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2004, 20:36 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 748
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
s56al napisal/-a:
Ta mi pa dela, hvala za info. Nekako sem uspel vnesti koordinate QTHja, vendar mi zemljepisno dolžino vedno zaokroža na cele stopninje, v mojem primeru 14, tudi če vnesem recimo 13.30'. Morda veš kaj je na tem? Saj ne, da bi zaradi tega bil izračun neuporaben, samo zanima me, zakaj.
In da se ne bom preveč mučil z navodili, ti bom hvaležen za namig, kje se v program vnese nov satelit in njegove Keplerjeve elemente. Ostalo sem nekako pogruntal, se mi zdi.

LP, Sandi


Imam enak problem glede te nastavitve.
Mislim, da je to bug, ali pa morbit feature. 8)

73 de S56IUA - Ognjen


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2004, 21:49 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Apr 2003, 13:46
Prispevkov: 447
Kraj: Prevalje
Hecno... :o

Do sedanj nisem posebej polagal pozornosti na tole....
Men da avtomatsko na 15°, ko mu vpišem 14° in 57''.

Kaj pa veš... Čudna so pota gospodova... :lol: :lol:

Bye
A. 8)

_________________
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2004, 06:55 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2328
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Sem Satscape včeraj tudi jaz namontiral in moram reči, da mi je zelo všeč.
Edino, ko sem hotel updatat Database je zadeva izjavila, da je morda server zaseden. Je to kakšna napaka ali je server res zaseden?

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2004, 08:54 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2004, 23:24
Prispevkov: 353
Imam verzijo 1.88, danes dopoldne ni težav z "nalaganjem" novih elementov. Tudi geografija dela BP. Ponovno sem potegnildol koordinate s pomočjo Interaktivnega naravovarstvenega atlasa (odličen pripomoček za določanje UL!), SatScape prebavi st., min., le pri sekundah ima samo tri mesta. Pri meni je tako napaka 7 stotink sekunde pri dolžini, raketo bi verjetno tako ali tako "dobili" sosedje, za satelite pa bo OK.
Na začetni strani pa program prikazuje koordinate v decimalni obliki!

73 Jurij, s57x


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2004, 10:14 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2328
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Hmmm. Namestil sem verzijo 2.01 Pro, ki sem jo včeraj snel z njihove spletne strani.

Še nekaj. Je AO10 res tako oddaljen od Zemlje (po 3D sliki sodeč), da pokriva kar polovico oble, ali je to kakšna napaka v računanju? Viden je pa komaj dobro uro (po podatkih v tabeli desno).

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2004, 11:01 
Odsoten

Pridružen: 03 Jul 2001, 01:00
Prispevkov: 672
s56iua napisal/-a:
s56al napisal/-a:
... uspel vnesti koordinate QTHja, vendar mi zemljepisno dolžino vedno zaokroža na cele stopninje, v mojem primeru 14, tudi če vnesem recimo 13.30'...
LP, Sandi


Imam enak problem glede te nastavitve.
Mislim, da je to bug, ali pa morbit feature. 8)

73 de S56IUA - Ognjen


Pomaga, če namesto 13:33 (E) vpišem 346:27 in odkljukam "west". Potem se koordinate shranijo do minute natančno. Druga možnost je ročni popravek v datoteki "location.dat". Mislim pa, da na izračun to bistveno ne vpliva, vsaj ne pri smernosti anten za 2m in 70cm, kot nas jih ima večina :).

LP, Sandi


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group